Meedoen met aanbestedingen is het nieuwe zakendoen

Van de Nationale Politie, het ministerie van Justitie, de Koninklijke Landmacht tot de Nederlandse Spoorwegen. Stuk voor stuk maken ze gebruik van beschermende kleding en schrijven voor de levering ervan aanbestedingen uit. Max Engelander, directeur-eigenaar van Personal Safety Solutions, doet daar graag aan mee en won samen met de Tender Services Group een grote tender van Justitie.

Personal Safety Solutions

Expertise inschakelen bij aanbestedingen
Personal Safety Solutions is een in Amsterdam gevestigd bedrijf dat beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen van hoogwaardige kwaliteit verkoopt. Denk aan helmen, kogelwerende vesten, beenbeschermers en relschilden voor mobiele eenheden. Max Engelander werkt hiervoor samen met het gerenommeerde Finse bedrijf CPE dat de producten levert: “Voor Nederland en België ben ik de representant. CPE is werkzaam in heel Europa en als zodanig stappen we in nationale- en  Europese aanbestedingstrajecten.”
Op eigen houtje? “In een ver verleden wel. Ik heb zelfs nog een cursus over aanbestedingen gevolgd. Meedoen met aanbestedingen is immers het nieuwe zakendoen. Maar op een gegeven moment kwamen er grotere offerteaanvragen van een ander level voorbij. Dan merk je dat je een stuk expertise mist. Daarnaast is aanbesteden nu digitaal verplicht en moet je dus kunnen omgaan met digitale platformen zoals Negometrix en TenderNed. Het wordt teveel om bij te benen, zeker als je een eenmanszaak hebt zoals ik.”

Eén fout en je ligt eruit
De Tender Services Group bood uitkomst? “Om aanbestedingen serieus aan te pakken, heb je iemand nodig die je daarbij begeleidt en adviseert,  die gespecialiseerd is in alles wat met aanbestedingen te maken heeft en weet waar de accenten moeten liggen. Iets als de juiste vertaalslag maken is van doorslaggevend belang; het is de toon die de muziek maakt. Op al die vlakken weet Tender Services Group precies wat te doen. Vergeet niet dat er veel bij komt kijken, je moet ook kwaliteitsbewijzen, certificeringen en verslagen insturen. De offerte moet van A tot Z zijn dichtgetimmerd. Geloof me: daarin is een fout zo gemaakt. Met mogelijk uitsluiting tot gevolg, ook al is je product en je voorstel nog zo goed.”

Aanbestedingen moet je samen doen
Voor Max Engelander is het helder: aanbestedingen zijn gewoon omzet, er hangt veel van af. “Daarom”, zo vindt hij, “moet je risico’s afdekken en investeren in service en kwaliteit, in een partij die aanbestedingsexpertise in huis heeft, met je meedenkt en op de hoogte is van actuele aanbestedingen en aanbestedingsregels. Je kunt als ondernemer niet alles in de gaten houden en aanbestedingen zijn niet iets om alleen te doen. Dankzij een joint effort met de Tender Services Group wonnen we een grote aanbesteding van het ministerie van Justitie, waarbij we grotere partijen achter ons lieten. Een levering voor 4 tot 8 jaar, dus daar ben ik erg blij mee.”

Share