tsg-432805935tsg52475

VCA** certificaat

VCA** certificaat voor werkzaamheden met een verhoogd risico

Kennisbank | Bewijsstukken | VCA** certificaat

VCA** certificaat

Het komt regelmatig voor dat een aanbestedende dienst een VCA** certificaat verlangt van een inschrijver. Het VCA- certificaat is voor bedrijven bedoeld die werkzaamheden moeten uitvoeren waar een verhoogd risico aan zit, in wellicht een risicovolle omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhouds- en constructiewerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken of werkplaatsen.

VCA** is voornamelijk bedoeld voor grotere organisaties die veel werken met onderaannemers.

Het is voor opdrachtgevers niet verplicht zijn een VCA- certificaat te eisen in een aanbesteding. U dient het certificaat te bezitten als de aanbestedende dienst dit eist, al bepaalt de Aanbestedingswet 2012 dat gelijkwaardige certificaten of gelijkwaardige bewijsmiddelen ook geaccepteerd dienen te worden.

Door middel van een audit kunt u het VCA** certificaat behalen. Een behaald certificaat is na afgifte drie jaar geldig.

Wanneer u het VCA** certificaat wilt behalen dienen volgende zaken op orde te worden gebracht:

  • Veilig werken: werk met veilige materialen, deze dienen tevens op tijd gekeurd te worden.
  • Opleidingen: De medewerkers dienen een persoonlijk VCA diploma te behalen, aanvullende veiligheidsopleidingen kunnen vereist zijn, afhankelijk van de organisatie.
  • Instructie: Medewerkers dienen geïnstrueerd te worden over veilig werken.
  • Bewustwording: De medewerkers dienen zich bewust te worden van veilig werken aan de hand van het VGM veiligheidsbewustzijn programma.
  • Controle: Veilig werken dient gecontroleerd te worden doormiddel van veiligheidsinspecties.

Daarnaast dient er een handboek te worden opgesteld die gerelateerd is aan de veiligheidsaspecten van uw onderneming.
In de meeste gevallen verlangt de aanbestedende dienst de VCA** op het moment van inschrijven.

Winnend inschrijven met Tender Services Group

Tender Services Group is hét adviesbureau voor kennis en expertise bij (inschrijven op) aanbestedingen. Vanuit onze productlabels TenderService, TenderCoach, Trainingen in Tenders en TenderScope werken wij samen met ondernemers aan de beste kansen bij aanbestedingen en aan de professionalisering van opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Kunt u wel ondersteuning gebruiken op het gebied van strategievorming (winnend onderscheidend vermogen creëren)? Dan bent u bij Tender Services Group aan het goede adres. Wij hebben sinds 2003 al meer dan 1000 bedrijven begeleidt, in werkelijk alle sectoren!