tsg-432805935tsg52475

Een aanbesteding gunnen aan Lokale ondernemingen

Wanneer worden de lokale ondernemingen in aanmerking voor een opdracht

Kennisbank | Analyse aanbesteding | Lokale ondernemingen

Lokale ondernemingen

Veel aanbestedende diensten hebben de wens om opdrachten te gunnen aan lokale bedrijven. Zo wordt de lokale economie (extra) gestimuleerd. Vooral bij opdrachten boven de Europese drempelwaarden is lokaal gunnen lastig te realiseren. Een specifieke rechtvaardigingsgrond (bijv. een korte aanrijdtijd is noodzakelijk) kan een aanbestedende dienst ruimte geven om specifieke eisen te stellen aan een onderneming.

Bij een enkelvoudige of meervoudige onderhandse procedure bepaalt een aanbestedende dienst zelf welke ondernemingen zij uitnodigt om een inschrijving te doen. De waarde van de opdracht liggen bij deze procedures beneden de Europese drempelwaarden en ook wat in de Gids Proportionaliteit is opgenomen als richtsnoer met betrekking tot een drempelwaarde tussen onderhandse en openbare opdrachten. In de praktijk worden onderhandse procedures veelal gebruikt om te kunnen gunnen aan lokale ondernemingen.

Om in aanmerking te komen voor een dergelijke lokale opdracht is het van belang dat u goed zichtbaar bent bij aanbestedende diensten in uw regio zoals de gemeenten. Soms melden aanbestedende diensten op hun website hoe bedrijven zich kenbaar kunnen maken. Daarnaast kunt u ook contact opnemen met de inkoopafdeling om te achterhalen of er een opening is om te leveren aan de aanbestedende dienst en hoe u dat zou kunnen bewerkstelligen. Hierbij is goede acquisitie, persoonlijk contact en een goede (eigen) website als visitekaartje van uw organisatie van belang.

Een aanbesteding winnen met Tender Services Group

Tender Services Group is hét adviesbureau voor kennis en expertise bij (inschrijven op) aanbestedingen. Vanuit onze productlabels TenderService, TenderCoach, Trainingen in Tenders en TenderScope werken wij samen met ondernemers aan de beste kansen bij aanbestedingen en aan de professionalisering van opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Kunt u wel ondersteuning gebruiken op het gebied van strategievorming (winnend onderscheidend vermogen creëren)? Dan bent u bij Tender Services Group aan het goede adres. Wij hebben sinds 2003 al meer dan 1000 bedrijven begeleidt, in werkelijk alle sectoren!