tsg-432805935tsg52475

Inschrijfvergoeding / Tenderkostenvergoeding

Onder welke omstandigheden is een Inschrijfvergoeding /Tenderkostenvergoeding aan de orde?

Kennisbank | Analyse aanbesteding | Inschrijfvergoeding

Inschrijfvergoeding / Tenderkostenvergoeding

In uitzonderingssituaties kent een aanbestedende dienst inschrijfvergoedingen of Tenderkostenvergoeding toe aan inschrijvende bedrijven. Dit doet zij omdat de inschrijflast voor de bedrijven dusdanig hoog is dat, dat een kosteloze inschrijving als disproportioneel wordt gezien.

Volgens het proportionaliteitsbeginsel moet een aanbesteder bij elke overheidsopdracht alert zijn op de kosten die potentiële gegadigden in relatie tot een inschrijving moeten maken. In de praktijk wordt slechts in een handjevol gevallen een inschrijfvergoeding toegekend.

Het inschrijven op een overheidsopdracht is vaak een intensief proces, waarin veel arbeidsuren worden gestoken. Deze kosten, waarbij u niet weet of u ze terug gaat verdienen, worden doorgaans beschouwd als ‘ondernemersrisico’. Wanneer u (schets)ontwerpen of zelf intensieve onderzoeken moet doen (om tot een goede inschrijving te kunnen komen), dan ligt een vergoeding eerder voor de hand. Wanneer u vindt dat een inschrijfvergoeding proportioneel is, dan kunt u dit verzoeken in de vragenronde(s).

 

Voor meer informatie, bekijk dit artikel op de site van Pianoo

https://www.pianoo.nl/sites/default/files/media/documents/Handreiking-tenderkostenvergoeding-oktober2018.pdf

Een aanbesteding winnen met Tender Services Group

Tender Services Group is hét adviesbureau voor kennis en expertise bij (inschrijven op) aanbestedingen. Vanuit onze productlabels TenderService, TenderCoach, Trainingen in Tenders en TenderScope werken wij samen met ondernemers aan de beste kansen bij aanbestedingen en aan de professionalisering van opdrachtnemers en opdrachtgevers.

Kunt u wel ondersteuning gebruiken op het gebied van strategievorming (winnend onderscheidend vermogen creëren)? Dan bent u bij Tender Services Group aan het goede adres. Wij hebben sinds 2003 al meer dan 1000 bedrijven begeleidt, in werkelijk alle sectoren!