
Veel ondernemers op zoek naar inkomsten via aanbestedingen
Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een andere manier van inkomsten in de huidige periode van COVID-19. Een veel gekozen methode voor bedrijven om extra of nieuwe inkomsten te genereren, zijn aanbestedingen. Dit is ook duidelijk terug te zien in de cijfers met het aantal nieuwe bedrijven dat zich heeft aangemeld op het aanbestedingsplatform TenderNed. In 2020 zijn 40% meer bedrijven die zich hebben aangemeld op TenderNed. In totaal zijn dit 6377 ondernemingen. In totaal zijn er 10.490 nieuwe gebruikersaccounts aangemaakt in 2020. Een flinke stijging vergeleken met 2019. Toen zijn er 4.383 nieuwe ondernemingen en 6.076 nieuwe gebruikers geregistreerd op TenderNed. Aanbestedingen zijn in de periode van COVID-19 een interessante manier voor bedrijven om een nieuwe markt aan te boren en (extra) continuïteit te genereren. Daarnaast is er in deze periode bij diverse organisaties tijd en ruimte vrij gekomen door het wegvallen van andere opdrachten en ook zaken als reistijd.
Europese aanbestedingen worden vanuit de TED altijd gepubliceerd op TenderNed. Maar wat is TenderNed nou precies en wat kan men ermee?
Wat is TenderNed?
TenderNed is hét aanbestedingsplatform van de Nederlandse overheid. Het bestaat uit twee onderdelen. Een aankondigingsplatform, waar aanbestedende diensten hun aankondigingen publiceren, en een applicatie waarmee aanbestedingen volledig digitaal kunnen verlopen.
Voor wie is TenderNed?
Aanbestedende diensten zijn zoals aangegeven verplicht hun aankondigingen publiceren op TenderNed. Deze verplichting geldt alleen voor opdrachten boven de Europese aanbestedingsdrempel. Daarnaast worden bijna alle nationale openbare aanbestedingen op TenderNed gepubliceerd. Aanbestedende diensten kunnen het volledige aanbestedingsproces via TenderNed laten verlopen: van het aanmaken van de aanbesteding, de aankondiging van de opdracht tot het beoordelen en uiteindelijk gunnen.
Ondernemingen vinden op één centrale plek hun opdrachten. Met een TenderNedaccount kunnen zij hun offerte, bedrijfsgegevens en bewijsstukken via het online platform indienen. Maar hoe komt een ondernemer op TenderNed en hoe is hij zichtbaar op het platform?
Tender Services Group heeft diverse diensten ontwikkeld om ondernemingen te helpen bij inschrijven via TenderNed. Zo kunnen inschrijvers de training ‘Werken met TenderNed’ volgen, waarin zij leren optimaal gebruik te maken van deze applicatie.
Wat wordt er behandeld in de training ‘Werken met TenderNed’?
In de training ‘Werken met TenderNed’ wordt uitgelegd hoe een ondernemer zijn organisatie kan aanmelden op TenderNed in combinatie met het aanvragen van E-herkenning, het instellen van de profielen etc. Daarna wordt er ingegaan op het inrichten van aanbestedingsteam. Vervolgens geeft de training tekst en uitleg over de functie van automatisch zoeken in TenderNed.
Ook tijdens de training wordt er behandeld welke stappen men moet ondernemen bij het inschrijven op een aanbesteding. Verder wordt toegelicht hoe het dashboard werkt, hoe documenten gedownload moeten worden, vragen gesteld kunnen worden en uiteindelijk digitaal kan worden ingeschreven op TenderNed voor een aanbesteding. Hierbij ontvangt de inschrijver tussentijds tips over het stellen van vragen voor de vragenrondes, het controleren van de indiening en het opstellen van de teksten.