
Gebruik TenderNed door ondernemers: De enquête
TenderNed lastige kluif voor veel ondernemers
De online marktplaats voor overheidsaanbestedingen TenderNed levert veel ondernemers hoofdbrekens op. Zeker 30 procent geeft aan het platform niet erg duidelijk te vinden en 40 procent kost het veel tijd en moeite om digitaal in te schrijven op aanbestedingen. Dat blijkt uit een enquête van Tender Services Group onder enkele honderden gebruikers.
TenderNed is sinds 2013 verplicht voor het publiceren van Europese en Nationale aanbestedingen door overheidsdiensten. TenderNed werd destijds ingevoerd omdat het kostenbesparend en een administratieve vereenvoudiging zou zijn. Dat laatste is voor gebruikers lang niet altijd het geval, zo blijkt uit de enquête die Tender Services Group de afgelopen maanden via haar social mediakanalen hield. Het merendeel van de deelnemers geeft aan niet goed uit de voeten te kunnen met het inschrijfsysteem van TenderNed terwijl het voor ruim 80 procent wel belangrijk is. Het platform is niet erg duidelijk, vindt 30 procent en zeker 40 procent kost het veel tijd en moeite om mee te doen met een aanbesteding via het platform.
Jaarlijks € 70 miljard aan aanbestedingen
Het gebruik van TenderNed is vaste prik voor veel ondernemers die in aanmerking willen komen voor een overheidsopdracht. Ruim 88 procent van de ondervraagden gebruikt het platform voor het signaleren en inschrijven op aanbestedingen, 30 procent checkt dagelijks nieuwe publicaties. De feiten op een rij: de Nederlandse overheid publiceert zeker 10.000 aanbestedingen op jaarbasis en koopt jaarlijks voor ruim € 70 miljard in bij meer dan 70.000 leveranciers.
Werken met TenderNed
Alle Europese en Nationale aanbestedingen, op dit moment staan zo’n 1200 tenders open, lopen verplicht via TenderNed. Van de gemeente Haarlem die een schoonmaakbedrijf zoekt voor haar gebouwen tot de rijksoverheid die wil gaan samenwerken met een grafisch bedrijf voor alle drukwerk. Wat niet alle ondernemers weten, is dat je als bedrijf ook door aanbestedende diensten gevonden kan worden op TenderNed. Ruim 35 procent geeft aan hiervan niet op de hoogte te zijn.
“Een gemiste kans”, zegt Mariëlle van der Keur, directeur van Tender Services Group. “Mede daarom organiseren wij trainingen Werken met TenderNed voor inschrijvers waarin we tips en trucs delen voor succesvolle aanbestedingstrajecten, naast gratis kennissessies Aanbesteden aan de hand van bruikbare praktijkvoorbeelden.”