“Aanbestedingen zorgen voor omzet, nieuwe kansen en waardevol denkvoer”

Touringcarbedrijf Van Heugten Tours is een begrip in de regio Den Haag. Net als MobiWerk, uitzendbureau voor het OV en het opleidingsinstituut voor beroepschauffeurs, OIBC. Bedrijven die horen bij de Van Heugten Groep. Meedoen aan aanbestedingen deed het dynamische familiebedrijf al. Dankzij de Expertise in aanbestedingen van Tender Services Group pakken ze het aanbestedingsproces nog professioneler aan, vertelt commercieel directeur Wesley van Heugten.

Eigenwijze manier van ondernemen
Bij Van Heugten is familie het stevige fundament onder het bedrijf! “De commerciële kant is mijn verantwoordelijkheid, mijn broer is algemeen directeur en bestuurder, mijn vader de financiële man die de strategie voor de toekomst uitzet. Hij startte in 2008 Van Heugten Tours met als basis ‘de oude normen en waarden’. Vertaald naar vriendelijke chauffeurs, nette bussen, kwaliteit en betrouwbaarheid. Dat geldt nog steeds en samen vormen we het perfecte team. We doen alles op onze eigen, eigenwijze manier en kijken altijd naar ‘waarom is dat zo?’ en ‘kan dat niet anders of beter?’ Ook nu in de coronatijd. Zo hebben we een coronasnelteststraat opgezet om onze eigen chauffeurs en medewerkers van andere bedrijven in 20 minuten te laten testen op COVID-19”, zegt Wesley van Heugten.

Aanbestedingen bieden kansen
Al in de beginperiode van Van Heugten Tours zorgde het winnen van een aanbesteding van de gemeente Delft voor groei. “Mijn vader werkte zelf 15 jaar lang als buschauffeur. Hij begon voor zichzelf met Van Heugten Tours met een tweedehands EOS-bus. Door het winnen van de gemeentelijke aanbesteding kochten we een nieuwe bus, kwamen er chauffeurs bij en heeft ons bedrijf zich verder ontwikkeld. Meedoen aan aanbestedingen geeft nieuwe impulsen en kansen voor je bedrijf. Met Tender Services Group wonnen we recent een mooie aanbesteding van Arriva. Een miljoenencontract waarvoor we buschauffeurs leveren voor buslijnen in het Groene Hart. Een opdracht van twee jaar met optie op verlenging voor nog een jaar.”

Tenderexpertise inhuren
Waarom de Haagse tenderspecialisten inhuren? “In het verleden hebben we zelf, zonder adviseurs of bureaus, ingeschreven op aanbestedingen en ook gewonnen. Maar, op een gegeven moment merk je dat je tijd en de juiste expertise in aanbestedingen mist om het goed te doen. Zeker als aanbestedingen verdergaan dan alleen op prijs. Een eigen tenderafdeling hebben we niet, maar we moeten wel opboksen tegen de grote jongens die dat wel hebben. Daarom huren we dat specialisme in. In Tender Services Group hebben we een heel goede partner gevonden. Als wij expertise in aanbestedingen nodig hebben, gaan we om de tafel zitten en schrijven samen aan de stukken met adviseur Hugo ‘t Hart.”

Sterke aanbestedingsstukken
Wat is het verschil in aanpak als je het vergelijkt met hoe jullie zelf aanbestedingen insteken? “De adviseurs van Tender Services Group benaderen de voorstellen vooral feitelijk. De focus ligt op: meer cijfers, minder marketingtaal. Op basis van feiten en aantoonbare argumenten bouwen zij sterke stukken. Het zijn professionals die goede teksten schrijven die aansluiten bij wat de aanbestedende partij wil lezen en vraagt.”

Aanbestedingen geven nieuwe inzichten
Wat heb je geleerd van het inschrijven op aanbestedingen? “Met aanbestedingen krijg je inzicht in de markt, in wat er speelt en het prijsniveau. Het levert denkvoer voor jezelf en voor je bedrijf op. Iedere keer stellen we ons de vraag: Wie zijn wij en hoe komen wij over? En waar gaan we naartoe en wat kan beter?. Ook al win je de aanbesteding niet, dan nog heb je veel geleerd. Heel waardevol. Voor de toekomst, je positionering en hoe je je als bedrijf presenteert.”

Share