Expertise in aanbestedingen Dutch Cabin Group

“We hebben de realiteit van aanbestedingen beter leren kennen”

Van scholen, ziekenhuizen tot bouwbedrijven en studenten die tijdelijke- of semipermanente huisvesting nodig hebben. Dutch Cabin Group levert woon- en werkunits in alle soorten en maten in onder meer Nederland en Duitsland. Aan opdrachten geen gebrek, een aanbesteding winnen zou een aardige bijvangst zijn. Tot het bedrijf met Tender Services Group meer aanbestedingskennis opdeed en de smaak te pakken kreeg. General Manager Sales Suzanne Schreuders vertelt.

Expertise in aanbestedingen
Een kleine twee jaar geleden besloot Dutch Cabin Group eens mee te doen met een aanbesteding. “Het idee was: ‘als we er een opdracht uitslepen, zou dat mooi zijn’. Proberen kon geen kwaad en we zijn vol in die aanbesteding gedoken”, zegt Suzanne Schreuders. “Achteraf merkten we dat we er te licht over hadden gedacht, bij aanbestedingen komt veel meer kijken dan je denkt. Omdat je de expertise in aanbestedingen mist en cruciale zaken over het hoofd ziet, word je zomaar uitgesloten. En dat terwijl het  bergen energie, tijd en geld kost. Omdat wij zeker kansen zagen, maar niet klaar waren om een dergelijke klus zelfstandig te klaren, hebben we contact gezocht met Tender Services Group. Dat klikte gelijk goed.”

Aanbestedingen vergroten omzet
Wat begon met een keer inschrijven op een aanbesteding op advies van de tenderexperts uit Den Haag, mondde uit in het winnen van acht aanbestedingen in het afgelopen jaar. Waaronder Park Zestienhoven in Rotterdam, een project waarvoor 2500m2 aan leslokalen en aanverwante ruimtes zijn gebouwd inclusief twee kinderdagverblijven. Suzanne: “Met de hulp van Tender Services Group zijn we er langzaam ingegroeid en is het meedoen aan aanbestedingen uitgebreid. Aanbestedingen waren niet onze core business, maar zijn nu een substantieel deel van de omzet geworden. Daarom hebben we nu ook een tenderspecialist in huis die samenwerkt met Tender Services Group. Als het aanbesteden puur op prijs gaat, kunnen wij het zelf. Is er een plan van aanpak nodig, naast teksten over duurzaamheid en kwaliteitsnormen, dan roepen we meestal de TSG-hulp in. Als experts in tenders lezen zij de aanbestedingen op een andere manier, zij hebben oog voor bepaalde specificaties en belangen.”

Aanbesteden is een serieuze zaak
De eyeopener als het om aanbestedingen gaat? “Door Tender Services Group hebben we de realiteit van aanbestedingen beter leren kennen. Als er maximaal twee A4-tjes worden gevraagd, dan doe je dat ook en echt geen letter meer. Het is een serieuze zaak. Dat weten we mede dankzij adviseur Inez Ligtvoet die ook technisch heel goed is onderlegd. Het is prettig samenwerken. De adviseurs zijn altijd bereikbaar en hebben veel aanbestedingskennis. Ook evalueren we regelmatig. Er valt nog winst te behalen en ook daarvoor maken we concrete plannen. Wij blijven vernieuwen en samen bouwen.”

Ga niet uit van het directe succes
Dat vergt op alle fronten wel een behoorlijke investering, terwijl een wingarantie in aanbestedingen niet bestaat. “Je moet het ruimer zien. Het is een investering in je bedrijf voor de langere termijn. Je moet niet uitgaan – hoewel iedereen dat natuurlijk wil – van het directe succes. Door een samenwerking aan te gaan, kun je krachten bundelen en leer je beide enorm veel. Over aanbestedingen, over je bedrijf en over de markt waarin je opereert. Dat is waardevol. Als het dan ook nog mooie opdrachten oplevert, is dat de bekroning op het werk en is de cirkel weer rond”, besluit Suzanne.

Share