tsg5892375

De expertise in aanbestedingen in de organisatie groeit

“Maak er geen mooi proza-verhaal van. Teksten voor aanbestedingen moeten zo concreet mogelijk zijn. Een belangrijke les uit onze samenwerking met Tender Services Group”, aldus directeur Sandra Schaft van Metafoor Onderwijs, specialist in werving, selectie, uitzenden en detacheren van onderwijzend personeel.

Metafoor Onderwijs

Winnen aanbesteding belangrijker dan meedoen
Bij Metafoor Onderwijs zijn ze inmiddels redelijk gepokt en gemazeld als het om inschrijven op aanbestedingen gaat. Sandra Schaft: “Het meedoen aan aanbestedingen hebben we eerst zelf opgepakt. Maar, op een gegeven moment zie je het aantal tenders groeien en wordt de uitvraag complexer. Dan krijg je behoefte aan een partij die je helpt en weet waar je de accenten moet leggen. De inhoud moet kwalitatief goed zijn; winnen is belangrijker dan meedoen.”

Vier van de vijf aanbestedingen gewonnen
“Het team van Tender Services Group heeft ons bij concrete aanbestedingen begeleid. Van het beoordelen van de teksten, het indienen van de stukken, stellen van de juiste vragen tot tips hoe het aanbestedingsproces intern te structureren zodat het een onderdeel van de organisatie wordt. We hebben daarin een behoorlijke slag gemaakt”, licht Sandra toe.
En vervolgt: “Het investeren in kennis en expertise in aanbestedingen loont. Daarbij is het leuk voor de aanbestedende klant die je al kent dat je kunt inspelen op wat zij vragen en mede daardoor de opdracht binnenhaalt. We hebben recent aan vijf aanbestedingen meegedaan en daarvan vier gewonnen. Deze offertes hebben we zelf opgepakt. Sowieso werk je zelf aan de inhoud van de teksten, jij kent je product en aanpak immers het beste. Maar het is wel fijn als een professionele partij met je meedenkt en objectief naar de stukken kijkt. Tender Services Group doet checks, kijkt of de documenten op orde zijn en of het juridisch klopt.”

Kritisch kijken naar aanbestedingen
Wat zijn de geleerde aanbestedingslessen? “We kijken kritischer naar aanbestedingen. Je leert anders kijken naar wat er wordt gevraagd en bouwt expertise op. Ik herken direct het type aanbesteding en of deze past bij onze dienstverlenging, kennis en organisatie. En als je meedoet, moet je zo concreet mogelijk zijn en écht voor de opdrachtgever schrijven. Je kunt wel zeggen dat je beste partij bent, maar bewijs dat ook.”
Maakt meer kennis, meedoen met aanbestedingen leuker? “Het is niet mijn hobby, maar het hoort erbij. Je wilt ook je klanten bedienen. Niet meedoen is geen optie. Daarbij: van elke aanbesteding leer ik iets en je ziet dat de kennis in de organisatie groeit. Het feit dat je het beter in de vingers hebt, maakt het zeker leuker om aan te werken. Als je dan ook nog wint, is het alle bloed, zweet en tranen meer dan waard.”

Share