aanbestedingen maatwerktraining

Geheimtips over aanbesteden en winkansen vergroten met een maatwerktraining

Aanbestedingskneepjes leren die het verschil maken. Beter leren schrijven. Plus een nog grondiger inzicht in het inkoopproces. Tendermanager Dick Hamming van advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin volgde samen met het tenderteam van het bedrijf een 5-daagse maatwerktraining “om nieuwe slag te maken in inschrijven op aanbestedingen”.

Professioneel tenderteam
Bilfinger Tebodin heeft een professioneel tenderteam en schrijft jaarlijks in op duizenden aanbestedingen. Het bedrijf heeft dus ruime ervaring met aanbestedingen. Toch koos Bilfinger Tebodin voor een aanbestedingen maatwerktraining. “We wilden graag extra handvatten om de aanbestedingen naar een nog hoger niveau te tillen. Bilfinger Tebodin is een traditionele organisatie, het ingenieursbureau bestaat al 75 jaar. We merkten dat de schrijfstijl in de aanbestedingen soms wat moderner kon en we misten inzicht in bepaalde aanbestedingstrucs. Daarnaast willen we onze winkansen bij grotere aanbestedingen van een miljoen plus, waarbij de concurrentie groter is, verhogen. De opgedane kennis en inzichten van de maatwerktraining dragen daaraan bij.”

Leerzaam en confronterend
Wat hield de maatwerktraining in? “We hebben van tevoren onze wensen aangegeven en Tender Services Group heeft zich goed verdiept in onze organisatie. Daar rolden vijf dagen uit met verschillende onderwerpen. Van een dag over het inkoopproces, beter leren schrijven tot één-op-één doornemen van aanbestedingen waaraan Bilfinger Tebodin heeft meegedaan. Samen hebben we twee dagen lang meerdere proposals doorgespit. Wat de adviseurs van Tender Services Group anders zouden doen, werd besproken. Heel concreet, leerzaam én confronterend!”

Inschrijving moet aantrekkelijk zijn
De grote eyeopener? “Je merkt dat je als organisatie teveel in jezelf en je eigen terminologie denkt. We hebben geleerd dat je meer naar buiten moet kijken en moet bedenken wie de stukken leest en beoordeelt. Zowel de technische- als de commerciële man of vrouw moeten het begrijpen en de inschrijving aantrekkelijk vinden. We hebben ook geleerd om moderner te schrijven en hoe je de vraag achter de vraag beantwoordt. Het is goed om een probleem te schetsen en daarvoor oplossingen te geven zonder dat daar specifiek om is gevraagd. Dat degene die het beoordeelt denkt: die hebben het begrepen! Dan heb je al een streepje voor.”

Share