“Inschrijven op aanbestedingen is een vak, weten wij nu”

John van der List en Willeke Fiere, privé en zakelijk partners, runden al Jachthaven De Batterij in mooie vestingstad Willemstad. Nu exploiteren ze sinds 1 januari 2020 ook de gemeentelijke stadshaven in dezelfde plaats nadat ze de aanbesteding van de gemeente Moerdijk wonnen. “Achteraf wisten wij pas dat wij de enige inschrijvers waren, maar we hadden het niet anders willen aanpakken. De maanden werk en de coaching door Tender Services Group hebben ons op alle fronten veel opgeleverd.”

In totaal hebben de nieuwbakken exploitanten nu met twee havens 515 ligplaatsen te vullen. Daar hebben ze veel zin in. “De stadshaven telt 300 ligplaatsen waarvan best veel boxen leeg zijn. Daar ligt een uitdaging die we met veel plezier aangaan. Wij zijn met ons team verantwoordelijk voor de boekingen, de marketing en nemen klein onderhoud voor onze rekening. Qua ligging is de haven een absolute parel, maar de plek kan wel wat liefde en aandacht gebruiken en moet gemoderniseerd worden”, vertelt jachthaveneigenaar Willeke Fiere.

Hulp bij inschrijven op de aanbesteding
De exploitatie van de stadshaven werd voor de eerste keer aanbesteed? “Ja, tot nu toe lag dit op het bordje van de gemeente Moerdijk. Toen zij dat uit handen wilden geven middels een aanbesteding, wilden wij graag meedoen. Maar, zodra wij zagen wat wij daarvoor moesten doen, hadden we snel door dat hulp daarbij nodig was. Zo kwamen we uit bij Tender Services Group. Het was een complex verhaal waarmee we maanden zijn bezig geweest en waarin de Haagse tenderexperts ons heel goed hebben gecoacht.”

Aanbesteden doe je samen
Hoe werkten jullie samen? “De aanbestedingsstukken gingen over en weer, van Den Haag naar Willemstad en terug. De meeste informatie hebben wij opgeschreven, TSG heeft dat aangescherpt. Zij wezen ons ook op procedures die we niet over het hoofd moesten zien en ontbrekende informatie. We hebben veel doorgevraagd, ook bij de gemeente en alles zo goed mogelijk in kaart gebracht. Al met al lagen er stukken die perfect voldeden aan de gestelde eisen, deze hebben we toegelicht in een presentatie. Inschrijven op aanbestedingen is een vak, weten wij nu. Maar, wel iets wat je samen doet. Wij hebben de inhoudelijke kennis, TSG verstand van aanbestedingen en de benodigde puntjes op de i.”

Op alle vlakken een leerschool
Het was de investering waard? “Absoluut. Het heeft veel tijd en geld gekost, maar de beloning is groot. Het is op alle vlakken een grote leerschool geweest. Voor onze eigen jachthaven en de haven die we nu exploiteren. We hebben niet alleen de opdracht binnengesleept, maar er ook inhoudelijk veel aan omdat we zo diep in alles zijn gedoken. Daarnaast biedt TSG de nodige nazorg wat wij op prijs stellen. De betrokkenheid vanuit de adviseurs blijft, en zo hoort het ook, toch? Het sluit aan bij hoe wij de haven zien. Dat is meer dan alleen een stalling voor je boot, het is het verlengstuk van je boot en je hobby. Onze vaste gasten kennen we bij naam, onze passanten ontvangen we met alle egards. Betrokkenheid is belangrijk.”

Share